Projekt mieszkania zainspirowanego IKEĄ

Przedstawiam projekt wnętrza mieszkania w Krakowie będący w trakcie realizacji. Domownicy tego mieszkania to małżeństwo z dwójką nastoletnich dzieci, wszyscy zapatrzeni w szwedzki design. Tym razem, pokazuję jak można w ciekawy sposób połączyć nowoczesne pomysły, inspirację z ukochanej przez Polaków IKEI, z komfortem i niewymuszoną elegancją. W tej aranżacji królują szarości i biele, ale z pikantną nutą ciemnego turkusu, który nadaje charakteru wnętrzom i ociepla surowość dwóch dominujących kolorów.


Głównym wyzwaniem tego projektu i zarazem marzeniem klientów było stworzenie funkcjonalnej wyspy w niewielkiej kuchni, co udało mi się z satysfakcją zrealizować :) Zmodyfikowałam pierwotne założenia podziału funkcjonalnego przestrzeni zaproponowane przez dewelopera szczególnie w kuchni, gdzie na jednej ze ścian powstała wysoka zabudowa z lodówką i piekarnikiem, której towarzyszy długi blat kuchenny, (większy niż standardowo-74cm). Na środku umieściłam wyspę, którą tworzą pojemne szuflady i biały stół na 4 osoby.


W klimat tego mieszkania wprowadza już przedpokój ze ścianami w wybranych kolorach, białą cegłą na jednej z nich i górnym punktowym oświetleniem. Dalej wnętrze jakby rozkwita, wprowadzając do małej, ale bardzo praktycznej kuchni z wymarzoną wysepką, gdzie bez problemu czteroosobowa rodzina zaspokoi swoje apetyty kulinarne. Tutaj głównie błyszcząca biel stołu, stonowana szarość zabudowy kuchennej, ożywczy jasny turkus szafek, eleganckie efektowne oświetlenie jadalnego stołu i ściana z klimatycznej cegły z subtelnym już oświetleniem. 





Zimna Faktura cegły zderza się z ciepłem pobielanego drewna dębowej podłogi salonu. Wszystkie meble połączone kolorystycznie, ma być przede wszystkim wygodnie, komfortowo i po skandynawsku, stąd turkusowy kolor przełamany delikatną oliwką, który wspaniale nawiązuje do wybranego przez domowników obrazu, zawieszonego w centralnym punkcie salonu nad miękką, przestronną, szeroką kanapą, która bez problemu pomieści rodziców i dzieci relaksujących się przy wspólnym oglądaniu filmów.




Niewielka łazienka utrzymana w podobnym klimacie nowoczesności z lekką nutką skandynawską. Na ścianach rozbielone panele drewniane, przeszklona wanna, praktyczne szafki na kosmetyki i bieliznę, zabudowana pralka, przestrzeń pod umywalką funkcjonalnie zagospodarowana na bieliźniarkę, wyraźne i jednocześnie dyskretne oświetlenie prostego lustra.






Starałam się spełnić życzenia klientów, stworzyć nowoczesną komfortową przestrzeń mieszkalną a la Ikea, połączyć kamień z drewnem i energetycznym kolorem, nie zapominając oczywiście o dorzuceniu własnej szczypty elegancji i wyczucia stylu :)

Popularne posty